Prefabrik yapılar son yıllarda diğer yapılara alternatif oluşturan yapılar olarak öne çıkmaya başlamış ve hayatın her alanında barınma ihtiyacına yönelik oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Geleneksel yapılara alternatif olan bu yapılardan sonra son zamanlarda ön plana çıkan çelik yapılar da adından sıkça söz ettirmeye başlamıştır. Prefabrik yapılar gibi çelik yapıların da iskeletleri fabrikada üretilip kullanılacağı yerde montajı yapılır. Çelik prefabrik evler yapı olarak bütün taşıyıcı sistemlerin çelikten üretildiği yapılardır. Yapıları oluşturan elemanların soğuk şekillendirme tekniği ile üretildiği bir yapı sistemi olan çelik yapılarda detaylar bilgisayar ortamından makinalara aktarılır ve şekillendirilir. Ön imalat otomatik makinelerle ve fabrika ortamında yapılır. Bu sayede insandan kaynaklanan olası hatalar en aza indirilebilir. Çelik yapılar üretim, montaj, yapım süresi gibi birçok konuda prefabrik yapılarla benzerlik gösterse de prefabrik evlerin zayıf olduğu bazı konularda onlardan ayrılmaktadır.
Taşıma kapasitesi oldukça yüksek bir malzeme olan çelik ile üretilen yapılar güçlü ve dayanıklı yapılar olarak karşımıza çıkar. Çelik yapılarda su basmanı dışında beton kullanılmaz. Bu yüzden çelik yapılar küçük ölçülerde üretilebilir. Bu sayede çelik yapılarda betonarme yapılara göre yer kazanılması sağlanır. Böylece çelik yapıların kullanıldığı yaşam alanları genişler.
Geleneksel yöntemlere göre yapılan betonarme binalara göre çok daha hafif olan çelik yapılar bu özellikleri sayesinde depreme karşı daha dayanıklı yapılardır. Çünkü bir yapı ne kadar hafifse deprem sırasında alacağı darbe de o kadar az olacaktır. Bu açıdan deprem kuşağında yer alan ülkelerde çok daha fazla tercih edilmektedir. Aldığı darbelere karşı oldukça fazla direnç gösteren çelik yapılarda kırılma, çatlama olmaz. Çelik esnek bir malzeme olduğundan betonarme yapılarda üzerinde çalışılan esneklik payı çelik yapılarda kendiliğinden oluşur. Depremin getirdiği yükü oldukça azaltan çelik yapılar oldukça hafiftirler.
Çelikten yapılan yaşam alanları sağlamlıktan kullanışlılığa kadar birçok konuda avantajlı yapılardır. Betonarme yapılara göre çok daha kısa sürede yapılır. Çünkü iskelet sistemi bilgisayar ortamında şekillendirilir, fabrikada üretilir ve arazide montajı yapılır. Bu yüzden projelendirme kısmında insandan kaynaklı hataların önemli ölçüde önüne geçilir. Kendi ağırlığına göre taşıma kapasitesi fazladır. Bu sayede oldukça dayanıklıdırlar. Esnek bir maden olduğundan deprem esnasında şekil bozuklukları oluşsa bile yıkılmazlar. Deprem sırasında ya da farklı durumlardan kaynaklanan olumsuzluklardan sonra onarım imkânına sahiptir. Çelik yapılar çevre dostu olan yapılardır. Çevreye zara vermez. Yeniden dönüşüme girerek farklı alanlarda kullanılabilir. Çok kere sökülüp takılabilir, bu işlem sırasında zarar görmezler. Çelik evler farklı zeminlerde kullanılabilir. Her türlü hava şartında üretimi ve montajı yapılabilir. Betonarme yapılara göre maliyeti oldukça düşüktür.
İnşaat sektöründe birçok farklı alanda kullanılan çelik ev, villa, spor tesisleri, depo, hangar, atölye, fabrika binaları, apartman yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok alanda kullanılabiliyor olması betonarme yapıların kullanımını azaltmıştır. Sağladığı güvenlik, dayanıklılık sayesinde tercih edilmektedir. Uzun ömürlüdür. 100-150 yıllık kulanım ömrüne sahiptir. Paslanmaya karşı dirençlidir. Değişik malzemeler kullanılarak ısı ve ses yalıtımı yapılarak konforları arttırılabilir. Çelik malzeme olarak farklı mimarilerde yapılar oluşturmaya müsait olduğundan farklı şekillerde tasarımlarla kişisel ihtiyaç ve beklentilerinize göre yaşam alanları oluşturulabilir. Çelik evler her türlü iklim şartlarında kullanılabilir. Esnekliği ve dayanıklılığı sayesinde yüksek çelik yapılar oluşturmaya uygundur.